Čo je selektívne kódovanie vo výskume?
Čo je selektívne kódovanie vo výskume?

Video: Čo je selektívne kódovanie vo výskume?

Video: Čo je selektívne kódovanie vo výskume?
Video: ComfyUI Tutorial - How to Install ComfyUI on Windows, RunPod & Google Colab | Stable Diffusion SDXL 2024, Apríl
Anonim

Selektívne kódovanie je proces výberu jednej kategórie, ktorá sa má stať hlavnou kategóriou, a priradenie všetkých ostatných kategórií k tejto kategórii. Základnou myšlienkou je vyvinúť jednotný príbeh, okolo ktorého je všetko ostatné. Existuje názor, že takýto základný koncept vždy existuje.

Následne si možno položiť otázku, čo je selektívne kódovanie v Grounded Theory?

Selektívne kódovanie je štádium analýzy údajov, kde sa identifikujú základné pojmy a potom sa abstrahujú, avšak empiricky dôkazmi podložená teória sa generuje. Pre Straussa, selektívne kódovanie je rozhodujúcou etapou teoretická rozvoj, ktorý si vyžaduje vysoko rozvinutý teoretická citlivosť na strane výskumníka.

čo je otvorené kódovanie, axiálne kódovanie a selektívne kódovanie? Otvorte kódovanie je vo všeobecnosti počiatočným štádiom analýzy kvalitatívnych údajov. Po dokončení Otvorte kódovanie , v závislosti od metodiky, ktorú používame, môžeme urobiť Axiálne kódovanie a selektívne kódovanie . V neskoršej fáze výskumu tieto kódovanie pomôžte nám budovať teórie v indukčnom procese (t. j. zakotvená teória).

Čo je teda kódovanie vo výskume?

V kvalitatívnom výskumu , kódovanie je „ako definujete, o čom sú údaje, ktoré analyzujete“(Gibbs, 2007). Kódovanie je proces identifikácie pasáže v texte alebo iných údajových položiek (fotografia, obrázok), hľadanie a identifikovanie pojmov a hľadanie vzťahov medzi nimi.

Aký je rozdiel medzi otvoreným a axiálnym kódovaním?

Inými slovami, pomocou deduktívneho a induktívneho uvažovania, axiálne kódovanie je proces hľadania identifikácie vzťahu medzi otvorenými kódy. V podstate, axiálne kódovanie sa snaží identifikovať centrálne (t.j. osové) javy vo svojich údajoch. Axiálne kódovanie je stredná alebo neskoršia metóda analýzy.

Odporúča: